Elg- og Bjørnejagt i Nordamerika


Jagt i Nordamerika kan virkelig være en udfordring. Der kan være masser af floder der skal krydses og måske skal du over sneklædte tinder og gå gennem skov og våde enge. En del af charmen er det primitive lejrliv på naturens præmisser.

 

Beklædning

Som udgangspunkt kan du sagtens bruge dit danske jagttøj under forudsætning at det er med vændtæt membran af god kvalitet. Den altafgørende forskel på en dansk/Nordamerikansk elg- og bjørnejagt er om du har ordentlig inderlag med og ikke mindst mellemlag. Her er vores bedste anbefalinger til hvad du bør medbringe:

Sæt med membran

B-wild anbefaler at medbringe et af følgende sæt:

Sitka Gear: Sitka Thunderhead Jakke og Sitka Thunderhead Bukser

Swazi: Thar XP Anorak og Swazi Overpants

Fjällrävens: Keb Eco-Shell jakke og Keb Eco-Shell Bukser

Norrøna: Kvinnherad Gore-tex Parka og og Kvinnherad Gore-Tex Bukser

Härkila: Härkila Deer Stalker Camo HWS  Jakke og Härkila Deer Stalker Camo HWS Bukser

At medbringe din normale danske jagtjakke kan som udgangspunkt ikke anbefales - den er som oftest for tung da den er i meget robust materiale med inderforing og derfor for tung - desuden meget varm at gå i.

Uldundertøj

Det er fuldstændig uundværligt med et godt sæt uldundertøj - Det uldundertøj kan, er at det ikke bliver kodlt, når det er fugtigt, så længe der ikke er vindkøling. Vi kan varmt anbefale uldundertøjet Aclima Hotwool, samt lange underbukser begge er varme med 260 gram/kvm. Søger du en meget aktiv løsning er uldundertøjet til høj aktivitet op ad bjerget Aclima Woolnet, samt lange underbukser som ligeledes kan bruges til yderligere isolering under andet uldundertøj.

På en hvilken som helst tur bør man også mebringe tre tynde uldundertrøjer. Aclima Lightwool t-shirt er en sikker vinder. De lugter ikke selv efter mange dages brug og de tørrer hurtigt. De er gode at sove i og ikke mindst er det godt at medbringe en ekstra t-shirt hver dag man begiver sig ud på jagt. Bliver man gennemblødt af sved kan man hurtigt skifte til en tør og derefter få varmen. Ofte går man lange afstande for derefter at sidde stille i timevis - der er det vigtigt at være tør og varm. Medbring uld t-shirt:-)

 

Strømper

Swazi Cabin sokker er rigtig gode når du er på jagt og Swazi Farm sokkerne er gode i lejren og om natten.

Strømper. Härkila Ekspedition er super varme og kan med fordel medbringes.

Inderstrømper. Optager fugt og giver ikke våde fødder. Aclima Wool Liner

 

Fleece eller dun til mellem- og ydrelag

Bliver man våd af sved og er nået toppen kan man skifte til tørt tøj og isolere varmen med en dunjakke. En dunjakke er varm og fylder minimalt i rygsækken da den kan foldes sammen til en lille kugle.

Dunjakke er vigtig!. Når man er kommet op på bjerget eller på en bakketop kan man være nød til at sidde stille i længere tid for at vente på at dyrene kommer frem eller rejser sig. Der er det en rigtig god ide at medbringe en dunjakke man kan tage på under sin jagtjakke – derved kan man sidde deroppe i timevis. Har man ikke en ekstra varm jakke med og man begynder at fryse kan man være nødsaget til at stoppe dagens jagt uden at komme til skud. Vi anbefaler Montane Anti-Freeze Hoodie jakke som kan foldes ind i sin egen lomme og fylder og vejer minimalt - ideel til at medbringe i dagstursrygsækken hver dag man drager ud i terrænet.

 

Hovedbeklædning og handsker

Handsker: Hvis der er -20-30 grader er disse kæmpe handsker uundværlige. Sitka Incinerator Flip Mitt.

Er der "kun" -5-10 grader kan du nøjes med Härkila Pro Shooter handskerne.

Bestsellerne i B-wild er Sealskinz handskerne. De er vandtætte og sidder fortrinligt.

Hue/Balaclava/Halsedisse:

En god hue/cap: Sitka Incinerator Cap

Aclima vendbar Balaclava

Halsedisse: Sitka Neck Gaiter

Grundlæggende udstyr

Støvler

Et par solide læderstøvler, som feks. Meindl Dovre Extreme GTX og Meindl Island Wide (dem kan du rejse i ud og hjem, så du holder vægten nede på din bagage. Skulle din bagage mod forventning ikke dukke op på destinationen har du trods dine vigtige støvler med dig) og eventuelt sko til når du er i campen.

Gaiters/Gamacher

For ikke at få sne ned i støvlerne, og for beskyttelse for skinnebenene, er det en rigtig god ide at medbringe Gaiters.

Rygsæk

Medbring en stor Trolley bag Norrøna Trolley 120 ltr eller en rygsæk - vi anbefaler Fjällrävens Kajka 100 liter

God ide at medbringe en flight bag til rejsen ud til jagtområdet - derved er din rygsæk hele tiden beskyttet og spænderne hænger ikke fast i noget og bliver ikke ødelagt.

Medbring altid vandtætte opbevaingsposer - vælter din rygsæk ned i flod eller styrtregner det i dagevis, er det rart at vide at man med 100% sikkerhed har en tør sovepose og tørt tøj. Sea To Summit 65 Ltr Drybag.

 

Dagstursrygsæk

Når det går løs anbefales en rygsæk hvor man kan bære sin riffel i, så den ikke hænger på skulderen og falder af i tide og utide når du går igennem kuperet terræn. Desuden har man altid hænderne fri og kan nemmere tage fra i det formodede svære terræn. Vi anbefaler Vorn EV 30 Ltr eller  Vorn EV 45 Ltr. Den store riffelrygsække(EV 45 ltr) anbefales til denne jagt da det er en god ide at tage ekstra tøj med ud i terrænet, i tilfælde af at man skal være derude i længere tid hvor man skal sidde stille og spotte efter bjørn eller elg.

 

En solid jagtrygsæk er meget vigtig - om morgenen når du drager ud i terrænet kan du pakke tasken med dit fotoudstyr, din håndkikkert, regntøj, varmt tøj, termokande og mad - derved kan du klare dig hele dag uden at fryse. Og husk at opbevar udstyret i en drybag/packsack inde i rygsækken. Drybag 20 Ltr.

 

Sovepose/Liggeunderlag

Et utal af jægere har ikke fået deres nattesøvn fordi de har medbragt en sovepose der ikke er tilstrækkelig varm og har derfor frosset og ikke sovet. Det er om natten der skal restitueres og derfor er en god søvn essentiel. Vi anbefaler:

Dunsovepose der fylder og vejer minimalt: Carinthia XP Down 1000 sovepose

Den billigere fibersovepose der vejer og fylder lidt mere: Carinthia Defence 6

Som supplement er det altid en god ide at medbringe en silkelagenpose hvis tempereturerne mod forventning bliver lavere - silkelagenposen giver 5 grader ekstra varme i posen - den fylder som to pakker cigaretter. Den varmere fleece inderliner er også rigtig god: Carinthia Grizzly inderpose.

Dette trick kan redde din jagttur - det er et gammelt trick, det er banalt men det virker: Køb og medbring en Nalgene drikkedunk. Kog vand og hæl det i drikkedunken. Tag et par af dine fugtige vandresokker og anbring dem udover drikkedunken. Placer drikkedunken i bunden af din sovepose en halv time før du går i seng. Dine sokker bliver varme til næste morgens tur og du har en varmedunk som holder dig varm hele natten. Nalgene er 100% vandtætte til trods for at du hælder kogende vand ned i den. Nalgene drikkedunk

Must have: En god pude - Air Core Pillow - så sover du fortrinligt og genoplader dine batterier.

 

Jerven Fjellduken Original

En vindsæk bør altid medbringes på denne type jagt. Den er til at kravle ind i hvis man pludselig bliver overrumblet af dårligt vejr eller hvis man kommer til at fryse oppe på en bakketop. Så kan man kravle ind i den og få varmen og sidde i læ og drikke sin the/kaffe/suppe. Dunjakken og denne norske opfindelse er vigtige at medbringe hver dag man går ud i terrænet. Læs mere her

De bedste til elg- og bjørnejagt og jagt i Nordamerika er: Fjellduken original - Fjellduken Mini Hunter - Fjellduken Hunter

Hvis du medbringer overstående er du godt på vej. Men har du ikke det rigtige med til dine hænder og hoved er det andet udstyr ligemeget - for så fryser du alligevel. Vi anbefaler:

Toilettaske og toiletsager

Hurtigtørrende håndklæde er uundværligt, det fylder og vejer næsten ingen ting, og så kan det ikke blive jordslået. Cocoon Ultra light

Drikke kop/dunk/Camelbak

Lille foldekop - fylder og vejer intet, men er rar at have når der skal drikkes i pauserne undervejs eller nydes en god flaske rød. Medbring en Nalgene drikkedunk, så du hele tiden holder dig hydreret. Du kan fæstne den på siden af din rygsæk eller sætte den i en af sidelommerne, så den er nem at komme til. Vi kan varmt anbefale en vandblære, som er skabt til at ligge indvendigt i din rygsæk og med sin slange konstant giver dig mulighed for vand. Camelbak Crux Reservoir

Pandelampe

At have en pandelampe kan være afgørende, hvis du ikke er kommet tilbage til din lejr inden mørket sænker sig. Også god til læsning før nattesøvnen - hvis du mod forventning ikke kan falde i søvn eller hvis du er sneet inde i et telt oppe på bjerget. Har du brug for en pandelame mere spark i, så er Petzl Aria 1 RGB det helt rigtige valg og anbefales især til ture ned ad bjerget i mørke hvor den giver ekstra lang lyskegle der kan få dig sikkert ned.

 

Peronlige ejendele

Personlige papirer, Toiletsager, Forsikring & rejsepapirer, kamera, batterier, First aid & medicin

Ekstraudstyr / Nice to have

Solbriller, Toilet papir, mad/snaksMSR Trailshot Vandrensning, stormkøkken/brænder samt bestik, pander og potter

Jagtgrej

Våbenkuffert, Riffel, Bundstykke, Magasin, Sigtekikkert, Håndkikkert, Afstandsmåler, Patroner, Jagtkniv, Værktøj og plejemiddel, Skydestok, Jagttegn, våbentilladelser og våbenpas. Ikke mindst læsestof...hvis du sneer inde i teltet!

Alarm/Rescue og forbindelse til omverdenen

Ønsker du at købe eller at leje en satelittelefon anbefaler vi: https://www.nsslglobal.com/
(De giver rigtig god service)

Knæk og bræk

 

Har du spørgsmål til udstyret er du velkommen til at ringe på 33361080 eller på mail: mail@b-wild.dk. Vi er altid klar med råd og vejledning til det helt rigtige udstyr til din tur. Knæk og bræk.