Hvornår er råvildtet i brunst… Omkring en måned fra midt juli til midt august. Den enkelte rå er i brunst i flere dage, men kan kun blive befrugtet omkring et døgn, og i den tid følges hun intenst af bukken. Under forspillet driver bukken hele tiden med råen. Når hun bliver parringsvillig, følges hun stadigt tættere og tættere. Til sidst bliver råen stående, og derefter gentages parringen adskillige gange. Selve parringen benævnes også, at bukken beslår råen. Allerede næste dag interesserer dyrene sig ikke længere for hinanden, og bukken søger nye råer, der er ved at komme i brunst.

Hvordan kan du kalde… Bløde hurtige tryk efterligner lyden fra et aflagt lam. Mellemhårde tryk efterligner lyden fra en rå – hold samme rytme som dine hjerteslag (uden bukkefeber). Hårde tryk i bunden af puden eftergiver angstkald, som er udtryk for, at ”nu er jeg klar” el. ”løb for livet”.

Hvordan kalder jeg… For at efterligne et naturligt parringskald: Hold en eller to af åbningerne/hullerne i den justerbare hætte lukket. Du kan benytte din anden hånd til justeringen af lyden - hvis du ønsker at beholde hånden fri, kan du sætte pinde i hullerne. Hvis alle tre åbninger er dækket, vil kaldet lyde specielt blødt og afdæmpet. Det naturlige Paringskald!

Hvornår skal du begynde at bruge buttaloen… Vent 10-15 min. fra du er kommet til dit udvalgte område, hvad end du er pürshet frem til en lysning eller sidder i et tårn. Undersøg området for aktivitet, med din kikkert.

Hvordan lyder en kalderytme… 2 mellemhårde tryk med 3 sekunders pause (fie . . . fie), derefter 10 sekunder pause, så 3 mellemhårde tryk med 3 sekunders pause (fie . . . fie . . . fie), igen 10 sekunder pause, så 2 mellemhårde tryk, og så videre. Repeter 2 gange og hold så 2-3 minutters pause før du gentager seansen.

Er der en nemmere huskeregel… Pib fire gange i træk. Hold så pause i 10 sek. Og gentag de fire pib. Hold rytme med dit hjerte.

Hvad, hvis du ser et stykke råvildt… Så behøver du ikke vente med brug af buttalo, du kan nu lokke på dyret.

Knækker du en gren… så pib et par gange med buttaloen. Omkring værende råvildt vil opfatte lyden, som andet råvildt.

Kan du se bukken og reagere den ikke på din buttalo… Så eftergiv lyden af en buk der fejer – knæk nogle grene og rusk let i busken eller træet.

Hvornår bruger du angstkald… Vær forsigtig med angstkaldet.. Det kan lige så godt skramme bukken væk, som gøre den ekstra interesseret. Brug derfor ikke angstkaldet, før du har kontakt til bukken og kan aflæse dens reaktionsmønster.

Hvordan stopper du en buk der kommer hurtigt frem mod dig… giv et brøl fra dig og gentag, hvis bukken ikke stopper.

Hvis dyret er meget tæt på… Så vær forsigtig med kaldet. Du må ikke være for ivrig. Hold interesse, men balancen er hårfin imellem at afskrække og tillokke.

Hvor længe skal du lokke… Du kan lokke i et par minutter og hold pause i 10-15 min. Har du lokket i en time uden resultat, så gør du nok noget forkert, ellers er der ikke noget vildt. Efter lokning, bør du vente mindst 15 minutter og forblive rolig på sin stand. Det kan ofte ske, at når standen forlades for hurtigt, løber bukken varslende fra stedet.

Lokketips… Man bør ikke lokke for meget. Jo mindre og mere støjsvagt der lokkes, jo bedre resultater. Når du begynder at lokke, så start fra din lomme eller med buttaloen inviklet i et stykke klæde. Så kan melodien kun høres for en kort afstand, og du starter derfor lokningen på vildt i dit nærområde. Opnår du ingen resultater inden for 15 min. tid, så udvid lokningen og frigør buttaloen fra din lommer eller klæde. Overdriv ikke din brug af bukkekaldet, men husk at bevæge bukkekaldet fra side til side, op og ned, så lyden ikke kommer fra det samme sted. Kaldet vil virker som et dyr, der bevæger sig langsomt gennem skoven,

Blæser det meget, så undlad at lokke.

Knæk og bræk!